pesti marini | nevertebrate | corali | pesti| plante de acvariu | acvariu | acvarii | pesti de acvariu | pesti acvariu | accesorii acvariu | aquascaping | decor acvariu | acvaristica

Acvaristica


 Layout-ul

In general nu este recomandata spalarea substratului, mai ales daca acesta provine dintr-o sursa “sigura” – a se citi o marca renumita – cum ar fi Aqua Soil de la ADA (Aqua Design Amano), Nature Soil al lui Oliver Knott sau Tropica a lui James Findley…si lista poate continua. In aceste cazuri nu exista pericol de contaminare ulterioara a apei intrucat aceste substraturi trec printr-un control riguros al calitatii inainte de ambalare. 

Trebuie tinut seama si de componenta si/sau textura substratului intrucat, in unele cazuri, prin spalare, acesta poate pierde substante nutritive importante sau chiar se poate deteriora. Spre exemplu Aqua Soil-ul de la ADA este un substrat profesional care trebuie folosit doar atunci cand acvaristul stie exact ce urmeaza sa faca, ce design urmeaza sa adopte, ce plante va utiliza exact si unde vor fi acestea pozitionate. Orice replantare ulterioara va duce la maruntirea granulelor de substrat cu rezultate dezastruoase asupra calitatii si limpezimii apei, asa ca… evitati spalarea.

 


Daca totusi substratul folosit este unul sa zicem “improvizat”, dupa o spalare prealabila sanatoasa acesta va fi uscat bine langa o sursa de caldura sau chiar la lumina soarelui, in functie de anotimp. Abia dupa aceea se poate utiliza.
In orice caz, cel mai bine este sa evitati spalarea si sa turnati continutul pachetului direct in vasul acvariului.
Daca este necesar, inainte de turnarea substratului in acvariu, adaugati culturi solide de bacterii, substante nutritive sau chiar sol fertilizat.
Majoritatea substraturilor de calitate nu necesita aceasta operatiune intrucat ele sunt deja create cu un continut ridicat de nutrienti ce asigura o hranire primara pentru suficiente specii de plante acvatice.

 Dupa alegerea desenului, peisajului ce urmeaza a fi creat, se trece la pasul urmator. Cel mai indicat este decorarea acvariului pe uscat, adica fara nici un strop de apa in el.
Pietrele decorative, buturugile, lemnele sau alte decoratiuni acvatice pot fi cu usurinta presate si stabilizate intr-un substrat uscat. Granulatia cea mai indicata a substratului este dictata de marimea bazinului si de speciile de plante ce urmeaza a fi utilizate la realizarea aquascape-ului insa in mod uzual aceasta este de 2-4mm diametrul granulelor.

Dupa turnarea apei in bazin decorurile acvatice folosite (mai ales pietrele) coboara un pic si se afunda sub propria greutate in substratul umed insa nu trebuie sa ne speriem intrucat este un lucru normal. Trebuie doar sa tinem cont de acest aspect la momentul asezarii subtsratului.

In cazul folosirii unor pietre mari si grele cu duritate mare si mai ales colturoase este indicata folosirea unei folii de cca 2-3 mm din PVC sau spuma poliuretanica pe fundul bazinului inainte de umplerea cu substrat. Acest lucru previne contactul direct, accidental al pietrelor cu fundul bazinului ceea ce poate duce la distrugerea acestuia.

Dupa ce s-a terminat decorarea acvariului se poate folosi o lingurita pentru indepartarea excesului de substrat sau folosirea acestuia in ariile din spate ale acvariului.

In continuare, NU umpleti inca bazinul cu apa.

Daca in mod uzual folositi granulatia de 4-5mm pentru substrat, in aceasta faza este indicat sa adaugati un strat subtire de granulatie 2-4mm peste substratul initial. Acest lucru va oferi atat un finisaj deosebit pentru decorul creat, cat si un surplus de rezistenta pentru radacinile plantelor ce urmeaza a fi sadite in acvariu. Pasul urmator si natural il constituie plantarea. Acvariul este in continuare uscat astfel ca plantele pot fi introduse si aranjate mult mai usor. Este indicata folosirea unei pensete de calitate avand o lungime potrivita cu adancimea bazinului.
Tot in acest stadiu trebuie tinut cont de instrumentele tehnice ce urmeaza a fi montate pe bazin (incalzitor, filtru, aerator, etc.) pentru ca pozitia lor finala sa nu afecteze peisajul si nici plantele sa nu fie afectate in timpul si ulterior montajului acestora.
Lipsa apei in acest stadiu constituie un avantaj si datorita faptului ca bazinul, fiind gol, ofera o perspectiva mult mai buna asupra peisajului ce se vrea creat fata de un mediu cu apa ce poate obtura o parte din vizibilitate.

 

In timpul plantarii si la finalul acesteia este indicata umezirea din abundenta a plantelor pentru a preveni uscarea acestora pana la finalizarea totala a peisajului si umplerea cu apa a bazinului. Umplerea cu apa este un punct foarte important pentru succesul lansarii acvariului dumneavoastra.
Cel mai indicat este sa folositi cateva foi de ziar umede pentru acoperirea plantelor si a decorului apoi umpleti usor cu apa bazinul. Temperatura apei in acest caz este recomandata undeva intre 22-24 grade C. In nici un caz nu folositi apa foarte calda sau fierbinte pentru umplerea acvariului intrucat exista riscul oparirii plantelor si a distrugerii decorului.

La umplerea acvariilor mici se poate folosi chiar o stropitoare de mana sau un ibric insa in cazul acvariilor de dimensiuni mari se foloseste un furtun conectat la o sursa de apa curenta. Furtunul trebuie sa aiba in capat o doza reglabila pentru jetul de apa astfel incat sa poata fi ajustata puterea fluxului.

 

 

 

 

Jetul de apa este atenuat de foile de ziar care previn presarea plantelor in substrat datorata unui flux prea puternic sau deranjarea substratului datorata jetului de apa. Totodata, folia protectoare sau ziarele au rolul de a opri eventualel impuritati ce se pot ridica din substrat si care pot duce la tulburarea apei.

 

Dupa umplerea pe jumatate a acvariului foliile sau ziarele se pot indeparta insa este recomandata pastrarea lor pana la final, cand bazinul este umplut complet. Indepartati cu grija folia sau foile de ziar pentru a nu deranja decorul.

Dupa umplerea completa a acvariului se pot monta echipamentele tehnice cum ar fi filtrul, sistemul de CO2 si iluminatul. Acestea se monteaza conform unei schite dinainte stabilite, schita de care am tinut cont si cu ocazia plantatului.

 

Exista cateva reguli de baza ce trebuiesc respectate in montajul echipamentelor tehnice cum ar fi:

Daca se foloseste un filtru extern este indicata montarea conductei de evacuare a apei astfel incat sa se creeze un curent de apa usor. Desi majoritatea producatorilor de astfel de echipamente recomanda instalarea palniei de evacuare la cca 5 cm de substratul acvariului este bine sa o fixati direct pe substrat (cel putin in aceasta faza) pentru a nu tulbura apa si a destabiliza substratul. Palnia de alimentare a filtrului extern se monteaza in capatul opus al celei de evacuare pentru a crea un curent permanent de apa in bazin. Daca filtrul extern este prea puternic raportat la volumul de apa al bazinului acesta trebuie reglat astfel incat, la inceput, jetul sa nu creeze un curent de apa prea puternic ce ar putea duce la tulburarea apei. Conducta de evacuare se monteaza la cca 5 cm sub luciul apei.
Daca se foloseste un filtru intern atunci lucrurile sunt ceva mai simple, acesta fiind pozitionat pe una din laturile bazinului (de preferat ca suflul acestuia sa creeze un curent pe lungimea bazinului – in cazul bazinelor dreptunghiulare) cat mai in spate spre colt si la o adancime de circa 2-3 cm sub luciul apei.
Daca folosim un incalzitor pentru apa acesta este de preferat sa fie montat pe gemul din spate al acvariului ( geamul opus celui prin care se priveste in mod normal peisajul din bazin) si neaparat sa fie pozitionat pe directia jetului de alimentare al fitrului pentru a ajuta incalzirea rapida a intregului bazin cu ajutorul curentului de apa creat de filtru.

La final, dupa ce au fost montate echipamentele sau inainte de montajul acestora (cand echipamentele obstructioneaza vreuna din laturile bazinului pe interior), cu ajutorul unei periute de curatare se elimina bulele de oxygen de pe gemurile interioare ale acvariului si eventualele resturi sau urme datorate amenjarii.

 

Sfaturi utile:

Pentru un start perfect al acvariului dvs. va recomandam ca in prima saptamana schimbul de apa sa se faca in proportie de 20% din cantitatea totala a acvariului (volum acvariu – volum decor = volum de apa).
In cazul acvariilor cu lumina puternica si plante cu crestere rapida recomandam schimbul a circa 15% din volumul de apa la fiecare 3 zile calculate din momentul umplerii initiale a bazinului. Acest schimb este bine sa se faca pentru o perioada de 4-5 saptamani, dupa care se merge pe metoda de 20% prezentata mai sus.
Abia dupa trecerea celor 4-5 saptamani se poate trece la introducerea pestilor in bazin. In tot acest timp in acvariul dvs s-au petrecut o serie intreaga de fenomene care au dus in final la stabilizarea parametrilor apei aceasta din urma devenind utilizabila pentru vietati acvatice.

 

IMPORTANT DE RETINUT:

In cazul celor care locuiesc la bloc sau la casa si cunosc ca sursa lor de apa curenta este calcaroasa ar trebui tinut cont la alegerea substratului de acest aspect intrucat exista substraturi care echilibreaza apa din punct de vedere al duritatii (vezi Nature Soil). Daca totusi nu utilizati un substrat cu astfel de proprietati atunci va recomandam utilizarea solutiilor de tratare a apei impotriva duritatii de fiecare data cand schimbati apa din bazin. Solutiile se dozeaza de obicei la cantitatea de apa schimbata si nu la intreg acvariul.
Atentie la alegerea speciilor de pesti in functie de substratul folosit. Intrucat activitatea de hranire a pestilor reprezinta principala sursa de murdarire a apei din bazin este necesara utilizarea unui aspirator de substrat care insa, nu este intotdeauna cel mai indicat lucru intrucat acesta poate deranja substratul care poate tulbura la randul sau apa din bazin.

Anumite substraturi sunt indicate doar pentru acvarii cu multa vegetatie si populatie redusa de pesti.
In astfel de situatii se poate apela la un trick si anume crearea unei plaje de hranire in fata sau lateralul acvariului (in functie de design) acoperita doar de nisip sau pietris care ulterior poate fi curatat cu usurinta.Parteneri/Sponsori:

Loc pentru sponsori

Autentificare


Newsletter

*  Adresa de email:
*  Formatul preferat:
*  Codul de securitate:
 

Iwagumi - James Starr

Un layout Iwagumi reflecta traditia, cultura si spiritualitatea ce au fost cultivate de-a lungul istoriei desi este modelat dupa peisaje naturale. 


Ingrijirea unui acvariu

Pe langa partea stricta de design, aquascapingul de apa dulce solicita metode specifice pentru mentinerea unor plante acvatice sanatoase.


Aquascaping

Nu toti suntem “artisti inascuti” asa ca, uneori, poate fi dificil sa creezi un design inovativ. .


Clasificarea acvariilor

De la iazurile exterioare si pana la bolurile din antichitate, acvariile moderne au evoluat intr-o larga varietate de sisteme specializate.