pesti marini | nevertebrate | corali | pesti| plante de acvariu | acvariu | acvarii | pesti de acvariu | pesti acvariu | accesorii acvariu | aquascaping | decor acvariu | acvaristica

Acvaristica


Iwagumi - James Starr

Dl James Starr-Marshall, client al companiei The Green Machine din Marea Britanie, firma specializata in aquascaping si unic reprezentant al Aqua Design Amano pe teritoriul UK, este un acvarist amator ce a fost selectat intr-un concurs de amenajari acvatice folosind produsele ADA. El a demonstrat live ceea ce poate realiza chiar si un acvarist amator, prin folosirea produselor de calitate de la ADA. Acesta, si-a amenajat la locuinta sa un acvariu plantat, avand cunostinte minime in domeniu dar folosind pentru documentare materiale scrise si publicate sub sigla ADA si, bineinteles produse de acvaristica ale aceluiasi brand.

Premiul concursului a constat in returnarea integrala a sumelor cheltuite de participanti pentru achizitionarea produselor ADA folosite la amenajarea acvariilor ce au intrat in concurs.
Prin intermediul acestui concurs, sponsorizat de ADA, compania japoneza a dorit sa gaseasca acvaristi pasionati, cu dedicare catre aquascaping, ochi pentru fotografie si experienta minima in folosirea produselor ADA sau Do!aqua Nature Aquarium, care sa-si arate potentialul si sa demonstreze frumusetea naturala si succesul care poate fi obtinut prin folosirea sistemeleor complete ale companiei japoneze.


Castigatorul concursului, dintr-o serie de 187 de lucrari prezentate, a fost ofertat de catre compania TGM ca si colaborator in viitoare proiecte.
Mai jos, prezentam specificatiile tehnice ale materialelor folosite de dl Marshall, precum si jurnalul foto al intregii lucrari, realizat chiar de catre acesta.

Specificatii si materiale folosite:

Bazin:  ADA Cube Garden 60-P, L60 x l30 x H36 cm
Iluminare: ADA Solar II, ADA Arm Stand
CO2 kit: injectie cu diffuser Do!aqua
Filtrare: Do!aqua Violet Glass Outflow, Do!aqua Violet Glass Inflow, ADA Bio Rio, ADA NA Carbon
Substrat: ADA Aqua Soil Arficana si ADA Power Sand Special S, ADA Tourmaline BC, ADA Penac P, ADA Penac W, cu ADA Congo Sand si ADA Nile Sand pentru decor
Hardscape: pietre ADA Ryuoh
Plante: Hemianthus 'Cuba', Glossostigma Elatinoides, Echinodorus tenellus
Unelte: pensete ADA S, ADA Riccia Stone, ADA Riccia Line
Fertilizanti: ADA Green Brighty Step1, ADA Brighty K, ADA Green Bacter, ADA Green Gain, ADA Phyton Git 
  
Primul stadiu in set-up-ul acvariului il reprezinta fixarea lampii ADA Solar de corpul mobilierului prin intermediul bratului inclus in pachet. Bratul se fixeaza prin doua prize speciale, asezate pe spatele cabinetului si care, odata fixate, permit culisarea bratului metalic prin ele si astfel se poate ajusta si inaltimea la care lampa urmeaza sa fie fixata. Cablurile de suspendare ale lampii pot si ele ajustate la inaltimea dorita astfel ca utilizatorul poate seta intesitatea luminii si prin acest mijloc. Lampa, in acest caz, se fixeaza la 30 cm deasupra bazinului, insa, daca plantele necesita o cantitate mai mare de lumina (vezi Glossostigma) se poate ajusta, coborand nivelul cablurilor de suspensie.

Urmatorul pas il reprezinta taierea la dimensiunile necesare a buretelui presat ce trebuie asezat sub bazin, pe intreaga suprafata a acestuia. Se aseaza buretele deasupra mobilierului apoi bazinul iar restul echipamentelor trebuiesc aduse in apropiere pentru a fi avute la indemana.

In cazul prezentat, echipamentul de filtrare si cel de CO2 au fost deja reglate, asezate pe pozitie si fixate, inainte de a incepe aquascaping-ul efectiv. Difuser-ul de CO2  a fost montat la distanta de priza de admisie a filtrului. Este o metoda des folosita pentru a nu agita ulterior apa dintr-un bazin proaspat plantat, facand diverse manevre de fixare a acestor aparate. In cele din urma este doar o chestiune de optiune personala pentru ca, unii aquascaperi prefera asezarea ulterioara a acestora pentru a nu influenta design-ul. In cazul folosirii unor instrumente din sticla, este recomandata inlaturarea echipamentelor in timpul asezarii pietrelor si plantelor pentru a nu se produce accidente. Chiar si pensetele metalice folosite la plantare, pot constitui un risc pentru echipamentele din sticla ADA.

Urmatorul pas il constituie creearea unui sistem de substrat. Acest lucru poate fi realizat prin folosirea a unuia din cei trei aditivi recomandati de ADA.

ADA Penac P, ce ajuta la intarirea si dezvoltarea rapida a radacinilor plantelor. 3 lingurite din acest aditiv sunt imprastiate egal pe toata suprafata acvariului.

Al doilea aditiv folosit este Penac W care va ajuta impiedicarea activitatii anaerobe in substrat.
3 lingurite de Penac W sunt imprastiate in mod egal pe fundul acvariului, pe toata suprafata.

Cel din urma aditiv folosit este Tourmaline BC care ajuta la creearea conditiilor favorabile pentru dezvoltarea plantelor de acoperire, in particular Glossostigma elatinoides. 10 lingurite de Tourmaline sunt imprastiate pe deasupra celor doi aditivi deja folositi.

 

Urmatorul pas il reprezinta realizarea unei baze pentru substrat. Pentru aceasta, se foloseste o punga de doi litri de ADA Power Sand Special S. Acest nisip special, contine la randul lui, o serie de aditivi, cum sunt ADA Bacter 100 si ADA Clear Super. Power Sand poate arata inestetic daca este vizibil la marginile acvariului astfel ca, folosind o spatula sau un card de credit vechi, acesta se inlatura de la mariginile din fata si din laterale ale bazinului, pe o distanta de circa 2-3 cm.

ADA Aquasoil Africana se adauga apoi cu grija, mai intaii la marginile libere pentru a impiedica Power Sand-ul sa se miste. Odata umplut perimetrul, Aquasoil-ul poate fi turnat pe intreaga suprafata.

Este indicata folosirea unei pensule moi pentru imprastierea si aranjarea substratului. Odata stabilita si finalizata forma dorita a substratului poate incepe procesul de asezare a pietrelor de décor.

Prima piatra este asezata in asa fel incat sa dea inaltime peisajului. Aceasta piatra va fi parte a unui mic munte in departare. A doua piatra este asezata astfel incat sa se potriveasca masurii si texturii primei pietre. Acest lucru va mentine consistenta formei muntelui. Gaura ce s-a creat intre pietre nu va mai fi vizibila dupa cresterea plantelor.

 

Urmatoarea piatra reprezinta o decopertare stancoasa in apropiere. Totodata, formeaza inceputul unui platou la baza muntelui. Aceste pietre continua realizarea platoului si asigura un aspect stancos in partea din fata din care plantele vor impodobi peisajul.

 

In acest punct, o piatra mai potrivita poate fi aleasa pentru a se incadra perfect intregului format al muntelui. Din nou, spartura dintre pietre va fi acoperita de plante, in momentul dezvoltarii acestora. Asezarea acestei pietre completeaza platoul stancos. In acest caz a fost pozitionata mai sus in substrat astfel incat, iarba din spate sa aiba suficient spatiu pentru a se curba natural peste.

Ultima piatra a fost asezata pentru a forma o tranzitie intre zona plantata si Nisipul de Nil ce urmeaza sa fie adaugat. O bucata de carton poate fi folosita, infipta in substrat, de-a lungul granitei de separare pentru a impiedica colapsarea substratului cu ocazia indepartarii portiunii ce urmeaza sa fie acoperita cu nisip. Substratul ramas este nivelat la aprox 1 cm deasupra Power Sand.  ADA Nile Sand este turnat apoi in cavitatea creata.

Nisipul se niveleaza cu o pensula moale. Odata nivelate ambele capete, cartonul poate fi inlaturat.

Ultima piatra poate fi acum repozitionata. ADA Congo Sand este adaugat pentru a accentua tranzitia intre stanci si nisip. 

 

 

 

   

 

 

 

Hardscape-ul este complet, se poate incepe plantarea. Este important ca, inainte de a incepe plantarea, substratul sa fie umezit usor cu ajutorul unui pulverizator pentru a evita distrugerea plantelor cand sunt introduse intr-un substrat uscat. Odata umezit substratul, plantele pot fi pregatite si asezate pe o tava. Asigurati-va ca plantele sunt acoperite cu o folie de plastic si sunt stropite cu apa tot timpul pentru a evita distrugerea lor.

In partea din fata se foloseste Glossostigma. Fiecare pot a fost divizat in cate 6 portii, atasate de bucatile de vata minerala in care au venit ambalate.

Portiile vor fi plantate la o distanta de 3 cm una de cealalta, folosind o penseta cu varful subtire. Pentru partea din mijloc si cea din spate urmeaza sa se foloseasca o planta cu o textura mai fina.

Prin plantarea Hemianthus Cuba in zona din spate, frunzele mici ale acestei plante dau iluzia de adancime. Fiecare pot a fost divizat in 9 portii si a fost lasat atasat de vata minerala. Zona platoului a fost de asemenea plantata cu HC.

Pentru a incuraja HC-ul sa urce peste marginile stancilor, portiuni mai intinse de planta au fost legate, fara vata minerala de pietre ADA Riccia si legate cu ADA Riccia line. Echinodorus tenellus a fost plantata in plantule individuale, folosind o penseta cu varful subtire. Plantarea in aceasta zona s-a facut masiv pentru a combate algele in stadiile incipiente ale acvariului intrucat HC si Glossostigma nu sunt suficiente pentru aceasta.

Bazinul este umplut apoi cu grija, cu ajutorul unui furtun cu doza de reglare a jetului. Este important sa nu fie deranjat substratul in aceasta faza. O umplere corecta se distinge prin gradul scazut de tulburare a apei dupa terminarea operatiunii.

Se vor folosi 5 picaturi de ADA Green Gain in acest stadiu al acvariului. Acest produs contine hormoni folositori plantelor care ajuta la capatarea aspectului initial al plantelor, inainte de suportarea rigorilor plantarii. Acvariul a fost lasat in acest stadiu peste noapte, inainte de montarea filtrului pentru a minimiza riscul dezradacinarii plantelor.

A doua zi, au fost montate difuser-ul ADA si prizele de admisie si alimentare ale filtrului extern iar filtrul a fost pornit. In interiorul filtrului, au fost folosite, ca si materiale filtrante, 3 litri de ADA Bio Rio si un litru de ADA NA Carbon. Carbonul a fost introdus pentru a absorbi excesul initial provenit din Aquasoil si va fi inlaturat dupa circa 3 saptamani.

 


 

 

 

 

 

 

Merita mentionat faptul ca, la inceput, Aquasoil-ul va elimina o cantitate mare de amoniac in acvariu. Acest lucru este util pentru maturarea rapida a filtrului biologic dar este daunator plantelor. In aceasta situatie exista doua posibilitati: se poate astepta o perioada de aprox 2 saptamani si abia apoi se planteaza acvariul sau, daca exista nevoia imediata de plantare, se procedeaza la o schimbare masiva a apei, in fiecare zi, in perioada initiala, pentru a preveni cresterea nivelului de amoniac peste limita de pericol pentru plante.


In cazul de fata s-a aplicat o schimbare de 80% a volumului de apa in prima saptamana de la plantare.

 

 

 

 

Dozarea fertilizantilor s-a facut, dupa cum urmeaza:
5ml ADA Brighty K zilnic
5 picaturi de ADA Green Bacter zilnic
5 picaturi de ADA Green Gain saptamanal
5 picaturi de ADA Phyton Git saptamanal
 
  

 

 

CO2-ul a fost stabilit la 2 bule/secunda prin intermediul difuser-ului care joaca si rol de numarator de bule.
Fluxul filtrului ar trebui sa dea o buna circulatie a apei in bazin dar aveti grija, pentru ca, un flux prea ridicat poate dezradacina plantele mai ales in stadiul initial, cand radacinile acestora nu s-au dezvoltat suficient.

 
 

 

 

 

 

 

Intregul sistem ADA, la doua zile dupa plantare. Plantele dau deja semne de redresare si de crestere: un testament al calitatii si eficientei produselor ADA. La o saptamana dupa plantare, HC-ul si Glossostigma au inceput sa ocupe teren iar Echinodorus poate deja fi elagata pentru a incuraja o crestere densa si scurta. Regimul de schimbare al apei va fi acum de 50% pentru urmatoarea saptamana, zilnic. Dupa primele doua saptamani regimul de schimb va fi de 30% saptamanal. Se pastreaza aceeasi dozare a fertilizantilor.
  

 

 

 

Dupa doua saptamani, HC incepe sa formeze un covor compact iar Tenellus si-a revenit deja din elegajul saptamanii anterioare. Totusi, Glossostigma produce in continuare ramuri verticale in ciuda fluxului de apa optim si a CO2-ului. Aceasta planta poate solicita niveluri ridicate de iluminare pentru a produce ramuri orizontale si pentru a forma un covor, asa ca, lampa a fost coborata cu 5 cm iar planta fost tunsa imediat.
Inainte de coborarea lampii au fost introdusi 8 creveti Amano pentru a inlatura eventualele probleme cu algele cauzate de intensificarea luminii. Filtrul de carbon va fi inlaturat iar apa va fi schimbata saptamanal. 

 

 Parteneri/Sponsori:

Loc pentru sponsori

Autentificare


Newsletter

*  Adresa de email:
*  Formatul preferat:
*  Codul de securitate:
 

Iwagumi - James Starr

Un layout Iwagumi reflecta traditia, cultura si spiritualitatea ce au fost cultivate de-a lungul istoriei desi este modelat dupa peisaje naturale. 


Ingrijirea unui acvariu

Pe langa partea stricta de design, aquascapingul de apa dulce solicita metode specifice pentru mentinerea unor plante acvatice sanatoase.


Aquascaping

Nu toti suntem “artisti inascuti” asa ca, uneori, poate fi dificil sa creezi un design inovativ. .


Clasificarea acvariilor

De la iazurile exterioare si pana la bolurile din antichitate, acvariile moderne au evoluat intr-o larga varietate de sisteme specializate.