pesti marini | nevertebrate | corali | pesti| plante de acvariu | acvariu | acvarii | pesti de acvariu | pesti acvariu | accesorii acvariu | aquascaping | decor acvariu | acvaristica

Acvaristica


Fantezia

In epoca moderna acvariile au depasit simplul stadiu de hobby. Au fost modelate sub forme, marimi, stiluri din cele mai diverse, de la mese de cafea, lavoare si chiar in toalete. Un exempluin acest sens ar putea fi acvariul supranumit AcvaMac, realizat, asa cum sugereaza si numele, din carcasa unui computer Macintosh.

In ultimii ani acvariile modelate dupa forme si marimi “pe comanda”, avand costuri de sute sau mii de euro, au devenit un status-simbol. Conform revistei The New York Magazine din SUA “printre oamenii cu posibilitati, un acvariu stralucitor este una din cele mai noi cai de a-si impresiona semenii”. Posibilitatile tehnologice de ultima generatie au dat frau liber imaginatiei designerilor si in domeniul acvaristicii. Goana dupa senzational si originalitate a condus spre gazduirea de catre acvarii a unor vietati acvatice care, pana de curand, nu se credea posibila.

Citeşte mai departe...

Definitia acvariului

Acvariul – la plural acvarii - este un vivarium ce consta din cel putin o latura transparenta si in care sunt tinute plante si/sau animale acvatice. Acvaristii folosesc aceste bazine pentru cresterea pestilor, nevertebratelor, amfibienilor, mamiferelor marine, broastelor testoase si plantelor acvatice. Termenul combina radacina latina “aqua”, adica apa, cu sufixul “ariu” care inseamna “un loc pentru intalnire, pentru relationare”.

Într-un sens mai larg, acvariul este o construcție specială unde sunt ținuți în stare vie reprezentanți ai faunei și florei marine sau de apă dulce, în scopul de a-i studia sau prezenta publicului.

Un acvarist detine pesti sau mentine unul sau mai multe acvarii, in mod curent construite din sticla sau plastic acrilic de mare rezistenta. Bazinele rectangulare, cubice, etc. sunt cunoscute sub denumirea de acvarii iar cele rotunde poarta denumirea generica de bol-uri. Marimea bazinelor poate variia de la acvarii mici de apartament si pana la bazine publice imense. Echipamentele specializate sunt necesare sa fie folosite pentru pastrarea unei calitati optime a apei si pentru creearea unui mediu cat mai apropiat de cel natural pentru coabitanti (plantele si vietatile).

Citeşte mai departe...

Biotopul si biocenoza

Biotopul acvariului cuprinde substratul si factorii de mediu (temperatura, lumina, gazele si sărurile minerale). Substratul este format din nisip, pietriș si masa apei. Volumul apei variază in funcție de capacitatea acvariului; aceasta depinde de necesitățile ecologice ale peștilor care îl populează. De exemplu, una-două perechi de scalari au nevoie de un acvariu cu o capacitate de 20-30 l de apă. Alți pești – cum ar fi gripiile, xifoforii, zebrele – pot fi crescuți într-un acvariu economic, cu o capacitate de 10 l de apă. Temperatura apei variază in funcție de speciile de pești. Pentru speciile de pești iubitoare de apă caldă (de exemplu, gripiile si xifoforii), temperatura apei trebuie să fie de 20-22C, fără variații bruște. Pentru speciile iubitoare de apa rece (de exemplu carasul auriu și bibanul-soare), temperatura apei poate fi mai scăzută: 14-17 °C. Lumina influențează atât creșterea și dezvoltarea plantelor cât și activitatea peștilor.

Citeşte mai departe...

Clasificarea acvariilor

De la iazurile exterioare si pana la borcanele de sticla din antichitate, acvariile moderne au evoluat intr-o larga varietate de sisteme specializate. Acvariile individuale pot varia ca marime de la un borcan mic, suficient pentru un singur peste, pana la uriasele acvarii publice ce pot simula un intreg ecosistem marin.

Clasificarea acvariilor poate avea o paleta foarte larga, in functie de factorii ce le influenteaza, insa cele mai uzitate actual sunt expuse in scurta prezentare de mai jos.
O prima metoda de clasificare a acvariilor este dupa salinitate, unde avem:
•    acvarii de apa dulce;
•    acvarii marine;
•    acvarii salcii.

Citeşte mai departe...Parteneri/Sponsori:

Loc pentru sponsori

Autentificare


Newsletter

*  Adresa de email:
*  Formatul preferat:
*  Codul de securitate:
 

Iwagumi - James Starr

Un layout Iwagumi reflecta traditia, cultura si spiritualitatea ce au fost cultivate de-a lungul istoriei desi este modelat dupa peisaje naturale. 


Ingrijirea unui acvariu

Pe langa partea stricta de design, aquascapingul de apa dulce solicita metode specifice pentru mentinerea unor plante acvatice sanatoase.


Aquascaping

Nu toti suntem “artisti inascuti” asa ca, uneori, poate fi dificil sa creezi un design inovativ. .


Clasificarea acvariilor

De la iazurile exterioare si pana la bolurile din antichitate, acvariile moderne au evoluat intr-o larga varietate de sisteme specializate.