pesti marini | nevertebrate | corali | pesti| plante de acvariu | acvariu | acvarii | pesti de acvariu | pesti acvariu | accesorii acvariu | aquascaping | decor acvariu | acvaristica

Acvaristica


Definitia acvariului

Acvariul – la plural acvarii - este un vivarium ce consta din cel putin o latura transparenta si in care sunt tinute plante si/sau animale acvatice. Acvaristii folosesc aceste bazine pentru cresterea pestilor, nevertebratelor, amfibienilor, mamiferelor marine, broastelor testoase si plantelor acvatice. Termenul combina radacina latina “aqua”, adica apa, cu sufixul “ariu” care inseamna “un loc pentru intalnire, pentru relationare”.

Într-un sens mai larg, acvariul este o construcție specială unde sunt ținuți în stare vie reprezentanți ai faunei și florei marine sau de apă dulce, în scopul de a-i studia sau prezenta publicului.

Un acvarist detine pesti sau mentine unul sau mai multe acvarii, in mod curent construite din sticla sau plastic acrilic de mare rezistenta. Bazinele rectangulare, cubice, etc. sunt cunoscute sub denumirea de acvarii iar cele rotunde poarta denumirea generica de bol-uri. Marimea bazinelor poate variia de la acvarii mici de apartament si pana la bazine publice imense. Echipamentele specializate sunt necesare sa fie folosite pentru pastrarea unei calitati optime a apei si pentru creearea unui mediu cat mai apropiat de cel natural pentru coabitanti (plantele si vietatile).

Acvaristica sau acvariologia este știința care se ocupă cu studiul unui mediu acvatic inchis, izolat de mediul natural din care provine si pe care incearca sa-l imite.
Acvaristica este o ramură a acvaculturii, practicabilă într-un mediu protejat, care se ocupă cu descrierea, creșterea, reproducerea și valorificarea unor specii de pești și a plantelor acvatice compatibile acestora.
Principalele animale prezente într-un acvariu sunt peștii exotici, care au fost inițial capturați din mediul lor de viața, salbatic, dar după acomodări și reproduceri succesive numeroase specii sunt comercializate având originea tot în acvariu.
Pe langă pești de acvariu mai pot exista si moluște, melci de acvariu, care ajută la menținerea echilibrului acvariului consumând resturile alimentare și algele. Oxigenul poate fi furnizat de plante de acvariu, dacă acestea sunt în număr destul de mare, dar se poate atașa și o pompa de aer care să dizolve oxigen atmosferic în apa din acvariu.Parteneri/Sponsori:

Loc pentru sponsori

Autentificare


Newsletter

*  Adresa de email:
*  Formatul preferat:
*  Codul de securitate:
 

Iwagumi - James Starr

Un layout Iwagumi reflecta traditia, cultura si spiritualitatea ce au fost cultivate de-a lungul istoriei desi este modelat dupa peisaje naturale. 


Ingrijirea unui acvariu

Pe langa partea stricta de design, aquascapingul de apa dulce solicita metode specifice pentru mentinerea unor plante acvatice sanatoase.


Aquascaping

Nu toti suntem “artisti inascuti” asa ca, uneori, poate fi dificil sa creezi un design inovativ. .


Clasificarea acvariilor

De la iazurile exterioare si pana la bolurile din antichitate, acvariile moderne au evoluat intr-o larga varietate de sisteme specializate.