pesti marini | nevertebrate | corali | pesti| plante de acvariu | acvariu | acvarii | pesti de acvariu | pesti acvariu | accesorii acvariu | aquascaping | decor acvariu | acvaristica

Acvaristica


Fantezia

In epoca moderna acvariile au depasit simplul stadiu de hobby. Au fost modelate sub forme, marimi, stiluri din cele mai diverse, de la mese de cafea, lavoare si chiar in toalete. Un exempluin acest sens ar putea fi acvariul supranumit AcvaMac, realizat, asa cum sugereaza si numele, din carcasa unui computer Macintosh.

In ultimii ani acvariile modelate dupa forme si marimi “pe comanda”, avand costuri de sute sau mii de euro, au devenit un status-simbol. Conform revistei The New York Magazine din SUA “printre oamenii cu posibilitati, un acvariu stralucitor este una din cele mai noi cai de a-si impresiona semenii”. Posibilitatile tehnologice de ultima generatie au dat frau liber imaginatiei designerilor si in domeniul acvaristicii. Goana dupa senzational si originalitate a condus spre gazduirea de catre acvarii a unor vietati acvatice care, pana de curand, nu se credea posibila.

De exemplu, un acvariu Kreisel este un acvariu circular realizat sa gazduiasca animale acvatice delicate, cum sunt meduzele. Aceste acvarii sunt dotate cu un circuit de apa foarte sensibil, bazat pe tehnologie minimalista pentru a preveni ranirea vietatilor datorata fluxului de apa sau corpului bazinului.

Kreisel, este la baza un concept german (kreisel inseamna rotire de suprafata) si consta intr-un bazin de forma circulara (cel mai comun), fara parti interioare cu, colturi ascutie si care mentine vietatile departe de instalatiile de scurgere, aerare, etc. Apa care se misca in acest bazin are un flux delicat ce mentine habitantii suspendati iar apa care se scurge din bazin este protejata de un filtru fin ce previne eliminarea accidentala a vietatilor sau blocarea lor.

Exista cateva varietati de acvarii kreisel. Intr-un sistem kreisel adevarat, un acvariu are un capac submersibil circular pe cand pseudo kreisel-urile au o suprafata a fundului curba si o suprafata a capacului dreapta, similar literei U.

Kreiselurile intinse (late) sau Langmir sunt acvarii cu dubla rotire afluxului de apa, in care lungimea bazinului este de doua ori inaltimea acestuia si care foloseste doua pompe de apa submersibile ce creaza doua izvoare artificiale de o parte si de alta a lungimii bazinului lasand astfel gravitatia sa creeze doua vartejuri in bazin. In aceste modele se poate folosi si o singura pompa de vartej, pe mijlocul bazinului.

Suprafata kreiselu-lui poate fi libera sau acoperita de un capac. Pot exista si ecrane separatoare la jumatatea bazinului indreptate in jos spre mariginile externe sau indreptate in sus spre margini. Exista si varianta combinarii celor doua tipuri (circular si rectangular) astfel: un bazin circular este folosit fara capac iar suprafata apei se comporta ca o continua circulatie a fluxului in interiorul bazinului rectangular.

 

O alta forma populara de acvariu o reprezinta acvariul biotop care consista in reconstituirea unui mediu natural. Cele mai populare biotop-uri (doar pentru a enumera cateva) sunt Amazon, Rio Negro, Lacul Malawi, Lacul Tanganika si Lacul Victoria. Pestii, plantele, substratul, pietrele, lemnul si orice alta componenta folosita trebuie sa se potriveasca cat mai aproape de mediul natural real si specific biotopului respectiv.

 

 

 

 

 

Poate constitui o adevarata provocare reproducerea unui astfel de mediu iar majoritatea biotopurilor adevarate vor contine numai cateva specii de pesti si vietati acvatice, daca nu chiar o singura specie.

 

 

 

 

 

 


Marimi si volume

Un acvariu poate varia de la un bol mic de sticla, de aprox. 1L, la imense acvarii publice ce recreeaza adevarte ecosisteme. Acvariile de resedinta, chiar si de dimensiuni mai mari rezista mult mai bine fluctuatiilor rapide de temperatura si Ph, permitand o mare stabilitate a sistemelor.

Vechile acvarii rotunde, nefiltrate, sunt acum privite ca neconforme pentru majoritatea speciilor de pesti mai ales in conditiile exploziei tehnologice pe piata acvaristicii, fapt ce confera o alternativa uriasa. Pentru mentinerea conditiilor de calitate a apei, acvariile trebuie sa contina cel putin 2 sisteme de filtrare a apei: mecanic si biologic.

Filtrarea chimica trebuie de asemenea luata in considerare in anumite cazuri, pentru pastrarea calitatii apei. Acest tip de filtrare este de obicei obtinut prin carbon si este folosit pentru eradicarea substantelor provenite de la medicamente, a taninului din diverse decoruri pe baza de lemn si/sau altor impuritati. Insa, acest tip de filtrare cu carbon nu trebuie abuzat intrucat cercetarile curente au demonstrat ca este responsabil (carbonul) de cel putin doua boli ale pestilor: eroziunea liniei laterale si a capului si sindromul gaura in cap - "head and lateral line erosion"(HLLE) si "hole in the head"(HITH).

Acvariile de recif sub 100 litri au un loc special in inima acvaristilor. Ele sunt supranumite si nanorecife datorita volumului redus de apa, mai ales in cazul popularii cu corali.

 

Limitarile practice ale bazinelor sunt in principal legate de greutate. Greutatea bazinelor si greutatea apei (aprox 1 kg/litru) se adauga la presiunea interioara a apei, care solicita sticla de grosime mai mare (ceea ce ridica si mai mult greutatea bazinelor) astfel ca, acvariile de resedinta se opresc la un maxim de 1000 litri. Cu toate acestea, exista acvaristi care au construit acvarii de mai multe mii de litri.

 

 

Acvariile publice, destinate pentru expozitia unor specii mari sau ecosisteme pot ajunge la milioane de litri. Spre exemplu, Georgia Aquarium din SUA are in componenta sa un bazin individual de 6.300.000 galoane (24,000 m3 sau 24 milioane de mc).

 Parteneri/Sponsori:

Loc pentru sponsori

Autentificare


Newsletter

*  Adresa de email:
*  Formatul preferat:
*  Codul de securitate:
 

Iwagumi - James Starr

Un layout Iwagumi reflecta traditia, cultura si spiritualitatea ce au fost cultivate de-a lungul istoriei desi este modelat dupa peisaje naturale. 


Ingrijirea unui acvariu

Pe langa partea stricta de design, aquascapingul de apa dulce solicita metode specifice pentru mentinerea unor plante acvatice sanatoase.


Aquascaping

Nu toti suntem “artisti inascuti” asa ca, uneori, poate fi dificil sa creezi un design inovativ. .


Clasificarea acvariilor

De la iazurile exterioare si pana la bolurile din antichitate, acvariile moderne au evoluat intr-o larga varietate de sisteme specializate.